Kedves Vendégeink!

A kialakult helyzetre való tekintettel ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy szállodánk 2020.03.17-től bizonytalan időre bezár! Reményeink szerint ez az állapot átmeneti, de most az Önök és dolgozóink egészsége a legfontosabb.

Megértésüket köszönjük!

AJÁNLATKÉRÉS 10 éves a Szépia Hotel

Ferencek kútja

Ferencek kútjaManapság, mikor egy könnyed mozdulattal elérhető, hogy tiszta, egészséges ivóvíz folyjék a falból, keveseknek jut eszébe, hogy nem volt ez mindig így. Zsámbékon sem. Néhány évtizede a különféle ásott és fúrt kutak éppen annyira hozzátartoztak az utcaképhez, mint korunkban a különböző jelzőtáblák.

Némely kutak az enyészeté lesznek, más kutakat azonban a jobbító magán- és közakarat megőriz az utókor számunkra. Ilyen az a kút is, ami a főiskola épülete felől a Romtemplom felé menet, már majdnem a domboldalon, balkéz felől tűnik elénk lilás lábazatával és korhű cseréptetejével. Sándor Antal szobrászművész, aki pár méterre lakik és elmondása szerint gyerekkorában maga is ivott a kút vizéből, felajánlásként hozta rendbe a kutat, Assisi Szent Ferencről nevezve azt el. A névadásnak kedves és – akkor – aktuális oka volt, egy időben csupa Ferenc lakott a kút környékén.

A kutat ugyan a felújítás során kitisztították, de vize nem lett bevizsgáltatva, ezért ivásra nem ajálott. Ami már csak azért sem volna egyszerű, mert időnközben a láncnak és a vödörnek lába kelt. Csak óvatosan kukkantsanak bele, itt a „hegyen” mélyre kellett menni a vízért.

Zsámbéki látványossságok Környező települések látványosságai